Experimento utilizando grãos para explorar a calibração em análises químicas

Experimento utilizando grãos para explorar a calibração em análises químicas

Título alternativo Experiment using grains to explore calibration in chemical analyses
Autor Silvestre, Daniel Menezes Google Scholar
Naozuka, Juliana Autor UNIFESP Google Scholar
Correia, Paulo Rogério Miranda Google Scholar
Nomura, Cassiana Seimi Google Scholar
Instituição Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Resumo The conventional curriculum of Analytical Chemistry undergraduate courses emphasizes the introduction of techniques, methods and procedures used for instrumental analysis. All these concepts must be integrated into a sound conceptual framework to allow students to make appropriate decisions. Method calibration is one of the most critical parameters that has to be grasped since most analytical techniques depend on it for quantitative analysis. The conceptual understanding of calibration is not trivial for undergraduate students. External calibration is widely discussed during instrumental analysis courses. However, the understanding of the limitations of external calibration to correct some systematic errors is not directly derived from laboratory examples. The conceptual understanding of other calibration methods (standard addition, matrix matching, and internal standard) is imperative. The aim of this work is to present a simple experiment using grains (beans, corn and chickpeas) to explore different types of calibration methods.
Assunto calibration
instrumental analysis
internal standard
standard addition
Idioma Português
Financiador Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Data 2014-01-01
Publicado em Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 37, n. 9, p. 1545-1549, 2014.
ISSN 0100-4042 (Sherpa/Romeo, fator de impacto)
1678-7064 (Sherpa/Romeo, fator de impacto)
Editor Sociedade Brasileira de Química
Extensão 1545-1549
Fonte http://dx.doi.org/10.5935/0100-4042.20140209
Direito de acesso Acesso aberto Open Access
Tipo Artigo
Web of Science WOS:000344472500020
SciELO S0100-40422014000900020 (estatísticas na SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8204

Mostrar registro completo




Arquivos deste item

Nome: S0100-40422014000900020.pdf
Tamanho: 207.3Kb
Formato: PDF
Descrição:
Visualizar/Abrir

Este item aparece na(s) seguinte(s) coleção(s)

Buscar DSpace


Navegar

Minha conta